ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

Сливен

Регионален исторически музей

В Регионалния исторически музей могат да бъдат видяни шедьоври на тракийската торефтика, луксозни керамични съдове, гробни sliven 11дарове, украса за конска амуниция, амфори и др. С най-висока художествена стойност са двата сребърни ритона. Тук е изложена и втората намерена в Тракия Златна маска /2007 г. от експедицията н д-р Китов/, две златни фиали за пиене на вино и златен пръстен-печат. Интерес представляват непознатият за Тракия ритон с глава на кон и тяло на петел и сребърен шлем, който е единствен у нас от този метал.
Официален сайт на Регионален исторически музей Сливен: http://www.museum.sliven.net/

 

Музей на текстилната индустрия

Музеят на текстилната индустрия (№ 54 в 100-те национални обекта) в Сливен се намира в sliven 05сградата на бившия затвор и е част от стоте национални обекта в България. Това е първата постоянна научнотехническа експозиция в България. Музеят е специализиран и е от индустриален тип, чиято основна задача е да разкрие особености на текстилното производство в страната. Вълнено – текстилното производство на Сливен е широко известно в пределите на Турската империя още през XVIII и началото на XIX век. Придобил познания за текстилната промишленост в Русия, сливналията Добри Желязков изгражда през 1834 г. специализирана работилница за производство на вълнени тъкани с манифактурно разпределение на труда. Той е българинът, построил първата българска фабрика в град Сливен.


Къща-музей на Хаджи Димитър

Къщата-музей на Хаджи Димитър (№ 54 в 100-те национални обекта) – една от най-известните исторически забележителности в региона, включена в стоте sliven 10национални обекта. Построена е от дядото на именития войвода в края на XVIII в. и се намира в сливенския квартал „Клуцохор”. Постройката е малка, едноетажна, несиметрична, с дървен чардак, с характерните архитектурни белези на ранното Българско възраждане. Тук на 10 май 1840 г. е роден Димитър Николов Асенов, познат най-вече като Хаджи Димитър – един от най-известните български борци за освобождение от османското владичество през XIX в.


Местността Карандила

е най-известната в Сините камъни, разположена сред високи скалисти върхове, на около 1050 м н.в. На 10 км от града може да се кара делта- или парапланер, има хотел и лифт, а по Хайдушката пътека се стига пеша от Сливен от местността. Тук се намират Туристическият комплекс, съоръжения за спорт, карандилското изкуствено езеро. На връх Кулата са построени телевизионният ретланслатор и пистата за делтапланеризъм. Тук е и небезизвестната Карандилска поляна - тази, на която ежегодно се провежда събор на каракачаните от България и съседните балкански страни.


Халката

е скално образувание, един от символите на Сливен. Скалата привлича със специфичната си
sliven 50форма на дъгообразен венец. Съществуват много предания за магическата й сила, влияеща върху любовта – който премине през отвора на Халката, остава завинаги влюбен. Други поверия разказват, че тя помага на мореплавателите в борбата с морската стихия.

 

 

 

 

  Ансамбъл за народни песни и танци Сливен – пазител на традициите

   Ансамбълът е създаден през 1959 год. като самодеен състав, а по-късно през 1977 г. придобива статут на държавен ансамбъл. Състои се от 3 звена, всяко със свой ръководител:

  1. Танцов състав – 20 танцьора, с хореограф Маргарита Братоева
  2. Хор – 9 певици, с диригент Маруся Петрова
  3. Оркестър – 12 оркестранта с диригент Иван Стоянов

Целият Ансамбъл се ръководи от директор – Магдалена Луканова, а диригента на оркестъра е и заместник-директор.

    През годините, АНПТ Сливен е имал изяви, както на местни и регионални, така и на национални и международни сцени. Има изнесени над 6 000 концерта в страната и чужбина, като интересът към народната музика и традициите е еднакво голям, както в страната, така и зад граница. Сливенският ансамбъл е гастролирал в редица страни от 2 континента, сред които: Германия, Испания, Унгария, Сърбия, Русия, Йордания, Корея, Китайската народна република и други. През 2015 г. предстои да завладеят публиката и в Беларус.

    Репертоарът на ансамбълът е много богат и включва произведения от всички фолклорни области на страната.

     През 2014 година Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен, отбеляза своята 55 – годишнина с грандиозен концерт в Драматичен театър „Стефан Киров“. В концерта  взеха участие и ветераните.

      На 22.04.2015 г. направиха запис в БНТ за предаването „Иде нашенската музика“, което ще се излъчи на 24.05.2015 г. 

         АНПТ Сливен е носител на ордените  „Кирил и Методий“, Златна и Кристална лира и най-високото отличие Кристално огърлие, коите се присъждат за изключителен принос в развитието на българската култура, както и множество други награди.

NAV 9486