ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

Местност "Хисарлъка"

Предположенията са, че в местността е възникнало тракийско селище още през III в. сл. Хр.

Името вероятно е тракийско, но с неясен произход. Регион Сливен става част от Първата българска държава около 705 г., като част от заселената със славяни област Загора, дадена на Тервел според договора му с византийския император Юстиниан II Ринотмет. На мястото на Туида е възникнало старобългарско селище с неизвестно име.

Възникнало е преди 870 г., - тази информация се затвърждава от открития оловен печат на княз Борис-Михаил по време на археологическите разкопки. Предполага се, че крепостта е разрушавана два пъти – веднъж от хуни преди управлението на Юстиниан I, който я е възстановил и втори път около 598-599 г., когато отново е разрушена, най-вероятно от авари и славяни. Българите ремонтират крепостните стени, дори водопровода при северната порта.

Строят се нови сгради във вътрешността, някои от които са облицовани с мраморни плочи, изработени в каменоделни ателиета в Преслав. От този период са открити няколко тухли с гравиран върху тях прабългарския знак Ипсилон, фланкиран с две хасти.

blankiLoveBulgaria logotuida4blank