ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

СЛИВЕНСКИ ВЪЗСТАНОВЧИЦИ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕДВОДИТЕЛ АЛЦЕК В ИТАЛИЯ

Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина” при крепост Туида представи традиционни бранни техники в рамките на фестивала посветен на годишнината от откриването на паметника на Алцек, в италианското градче – Челе ди Булгериа.
По покана на Фондация „Въздигане”, към бреговете на Италия от Сливен потегли делегация от 10 души, с ръководител Милен Петров. На 07 юни 2017г. , пред паметника на българският предводител Алцек групата бе основният акцент в празничната програма. Добрата подготовка на членовете на Клуба за средновековни военни изкуства, изключително топлото посрещане и общата историческа памет доведоха до блестящото и емоционално представяне пред многобройната публика.
Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина” е основан през 2015г , със седалище град Сливен и ръководител Милен Петров. Клубът носи своето име по аналогия на една легендарна и отдавна загубена древна книга, съдържаща епичните военни песни на българите. Сведение за тази книга откриваме в сборника от обредни народни песни - ,,Веда Словена” Книга II, глава XXI. Обряди.
Основна цел на клуба, е изследване на средновековното българско военно дело и съхраняването му под формата на традиционно военно изкуство. Дейностите предназначени за постигане на тази цел са насочени към пресъздаване на средновековната бойна култура и нейните ценности, чрез упражняване на тялото в определени форми на въоръжената борба. Дейността на клубът включва още: реконструкция на средновековното българско въоръжение и облекло, като отговор на възникващите в историческата наука въпроси, както и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит, и живота на населението в ранно- средновековната крепост Туида-Сливен. Период на пресъздаване: Първа българска държава ( VII-XI век ).
В клуба членуват целият екип на Крепост Туида, както и много други деца и възрастни от град Сливен. От основаването си, клуб Ратина и екипа на крепост Туида имат множество съвместни изяви, свързани със средновековни възстановки, демонстрации на военни изкуства и участия в народни събори, провеждани в старопрестолните градове Плиска и В.Преслав, в крепостта Маркели и с.Върбица, в Аула на школа ,,Багатур” в гр. Ст.Загора, гр. Мездра, гр. Асеновград, гр. Ямбол и разбира се в самата Туида.
Милен Петров и членовете на клуба изказват признателност на г-н Ивелин Михайлов и организаторите от Фондация „Въздигане” за поканата и възможността „да покажем на света частица от българския боен дух. За всички нас това беше незабравимо преживяване. Благодарим Ви.”
Приятните изненади за сливенският клуб и българската делегация не спираха през цялото време. Българският автобус, с доброволци и участници бе придружен от Професор Маргарита Ваклинова дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей към БАН, която е сред най – известните проучватели на Средновековието. Интересни дискусии, спорни въпроси и бъдещи планове съпътстваха пътуването. При пристигането си в регион Кампания българските делегати бяха посрещнати с украсени с българския трикольор градове, надписи, които приветстваха на роден език с „Добре дошъл!” и много усмивки. Местните жители бяха подготвили кулинарни дегустации на домашно приготвени ястия и сладкиши. Посланика на Република България в Рим Н.Пр. Марин Райков изрази огромното си очакване за представянето на сливенската група при пристигането им в Челе ди Булгерия.
По време на Фолклорната среща-фестивал бе отбелязана и годишнината от побратимяването на град Велики Преслав и град Челе ди Булгерия.
Тридневната програма включи:
- Побратимяване на едноименните основни училищата „Св. Св. Кирил и Методий” в град Велики Преслав и село Драгоево и средното училище „Черноризец Храбър” в общинския център с началното училище в Подериа (Италия)
- Велотур до Планината България
- Демонстрации на Клуб за средновековни военни изкуства Ратина гр. Сливен
- Кръгла маса „ Побратимяването…възможности” – Презентатори : Н.Пр. Марин Раков Посланик на Р. България в Рим, Адв. Корадо Матера съветник на Туристически регион Кампания и Джино Марота кмет на Челе ди Булгериа.
- Изложба живопис
- Български фолклорни изпълнения на песни и танци
- Концерт на Пиера Ломбарди
- Среща с туроператори от региона
- Закриване на учебната година за училищата в Челе ди Булгериа
По времето на Кръглата маса, посветена на побратимяването и разкритите възможности, Негово превъзходителство Марин Райков – българският посланик в Рим, връчи от името на Министерството на външните работи почетният знак „Златна лаврова клонка” на кмета на Челе ди Булгериа – Джино Марота. Той от своя страна изказа благодарности и заслуги на Българското посолство и в частност на доц. Николай Нинов, Фондация Трежър и Фондация Въздигане, на които се дължи издигането на паметника на Хан Алцек в италианският град.
Италианските селища, за които се твърди, че имат български произход, са над стотина: Болгаре до Бергамо, Болгер до Терни, Болгери до Ливорно, Булгари ди Чезена до Форли, Булгарограсо до Комо. Най-здраво свързано с нашата история е Челе ди Булгерия, което в превод означава килии от България. До него се стига след едночасово пътуване с кола от Салерно. Виещ се планински път отвежда до долината Мингардо в подножието на връх Булгерия. Оприличаван на излегнал се лъв, 1225-метровият връх докосва с южния си склон Средиземно море.
Според някой автори, българите пристигат тук на няколко вълни, започващи още от IV-V век , като най-чувствително било заселването им през VII век, когато братът на кан Аспарух – Алцек, се придвижил към Централна Европа със своята орда, наброяваща около петдесет хиляди души. Той се отделил от своя по-голям брат, преминал устието на р.Дунав някъде около укрепения лагер Онгъла и движейки се по маршрута преминаващ през днешните гр.София, Белград и Дубровник, достигнал Апенинския п-ов. През 668 г., той помолил лангобардския крал Гринуалд да му разреши да се засели на негова земя. Кралят го назначил на военна служба при себе си и го изпратил заедно с войската му в Беневенто. Там кралският син Ромуалд предоставил на българите една крайбрежна област в Равена заедно с градовете Сепино, Идерния, Бовуанцум (по-късно наречен Бояно) и други, намиращи се в днешната област Кампобасо, които българите доустроили и развили.
За по-късните връзки връзки между България и Италия спомогнал и фактът, че при Първото и Второто Българско царство страната ни е имала излаз на Адриатическо море чрез Драчката област, в която по него време живеело основно българско население. Морската граница давала възможност за продължаване на връзките и развиване на търговски обмен между България и Италия. Броят на българите, заселили се в Италия между ІІІ и ХVІ, век бил значителен. Българските общности имали принос в развитието на италианското общество. През годините българи са заемали важни постове в управлението, държавната администрация, магистратурата, военната аристокрация и в институцията на Римокатолическата църква. През 1119 г. българската общност в Болоня основала университет, наречен “Universitato Bulgaro”, който е един от най-старите университети в Европа. Българите оставили ясни следи в наименованията на географски области, планини, реки и местности в Италия, особено в Равена, Ломбардия, Тоскана, Пиемонт, Емилия и Умбрия. През ХVІІІ век в областта Чезена е имало община с име Bulgariа.
Днес тези връзки продължават да съществуват и укрепват. Със заразителна любознателност жителите на Челе ди Булгерия търсят измеренията на българското.
Джино Марота, кмет на Челе ди Булгерия: ,,Бях в България и още като пристигнах имах усещането, че съм у дома. Природата е подобна на нашата. Открих много близки черти между българите и италианците”.
Г-н Марин Райков, посланик на България в Италия: ,,Тук все повече и повече идват българи, не само заради невероятната красота на този бряг, мястото където планината България се спуска в морето, но също така бих казал заради изключително сърдечното отношение на местните италианци”.
В Челе ди Булгерия всеки открива свой път към древното минало на българите и в година първа от откриването на паметника на Алцек, Сливен също остави следа в историята. Представянето на сливенската група бе завладяващо и запомнящо. То включваше демонстрации на бойни техники от средновековието - стрелба с лък, работа с бич, сабя, копие, борби, обучение на млади войни, както и различни аспекти от бита и културата на древните българи – средновековни игри и занаяти. Станимир Русев на 9 години, бе най-малкият боец, който предизвика най-големите аплодисменти и гордост у всички българи в публиката.
„ За нас беше огромна чест да бъдем поканени на този форум. Всеки от участниците ни вложи сърцето си в подготовката и представянето на клуба. Ще работим за в бъдеще все по-ангажирано за съхранението и опазването на българските традиции, военно дело, бит и култура!” – Милен Петров – ръководител 

на Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина” при Крепост Туида гр. Сливен.

123465781013

Снимки : Guida Anna Ida - Photography и Мая Иванова

blankiLoveBulgaria logotuida4blank