ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

Планински маратон "Хайдушки пътеки"- 2017

За втора поредна година Крепост Туида посрещна Планински маратон "Хайдушки пътеки", който се проведе на 21.10.2017г.
Победители в категорията на 42.195км
Генерално класиране

МЪЖЕ
1. Кирил Любенов Николов 3:57:15
2. Шабан Алиосман Мустафа 4:08:22
3. Ивайло Николаев Атанасов 4:37:44

ЖЕНИ
1. Таня Димитрова Димитрова 5:42:25
2. Мая Цветкова Петрова 6:39:16
3. Галина Красимирова Христова 6:43:56

ВЕТЕРАНИ
Мъже

1. Петко Тодоров Атанасов 6:14:33
2. Петър Георгиев Димитров 7:00:28
3. Любомир Радойчов Палакарчев 7:51:51
Жени

1. Стефка Желязкова Стоянова 8:12:49
2. Даниела Димитрова Христова 8:25:29


ПЛАНИНСКИ ПОЛУМАРАТОН „ХАЙДУШКИ ПЪТЕКИ“ 21.097км

Генерално класиране

Мъже

1. Мартин Георгиев Койнов 2:36
2. Николай Дончев Николов 2:59
3. Димитър Александров Димитров 3:04
Жени

1. Надежда Соколова Ангелова 3:14
2. Йоанна Методиева Маджарова 3:36
3. Валентина Методиева Маджарова 3:59

 

ВЕТЕРАНИ

Мъже

1. Николай Дженков Дженков 3:08
2. Христо Стоянов Райнов 3:31
3. Емил Динков Георгиев 3:50
Жени

1. Марияна Лукова Иванова 4:49
2. Ася Станкова Бончева 5:55

 

„Хайдушки пътеки“ е единствен по рода си маратон, провеждащ се в историческа местност, част от природен парк Сините камъни, разположен в източната, най-достъпна част на най-голямата планина в България – Стара планина. Трасето преминава през особен скален масив с алпийски тип релеф укрепен в древността с 14 антични и средновековни крепости. Поради ключовото си местонахождение, това е мястото, през което още от древността основни пътни артерии пресичат планината. От друга страна, особеностите на релефа: оголени скалисти върхове и ридове, стръмни склонове, зъбери и канари, наличие на множество пещери и водопади, правят масива трудно достъпен и особено подходящо място за убежище на много хайдути в миналото. „Хайдушки пътеки“ е единственият маратон, чието трасе изцяло се състои от използвани от хайдутите древни пътеки, съществуващи и до днес, вече като туристически маршрути. Трасето преминава в близост до всички четиринадесет известни, но все още недостатъчно проучени крепости, като някои от тях пресича изцяло, имайки за цел да ги покаже и популяризира. Маратонът се организира през последната седмица на октомври, на прага на зимата, което дава уникална възможност да се провежда при различни климатични условия и с различна степен на трудност всяка година.
Повече от 200 участници на различна възраст се включиха в маратона.
Началото на маратона започна от "Стария бряст", премина по цялата главна улица на град Сливен, след моста на "Розова градина" се насочи към паметника на Панайот Хитов и Антична и средновековна крепост "Туида". При крепост Туида участниците в 5км маратон получиха печат и се върнаха при Стария бряст, където финишираха.
Освен индивидуални участници в маратона можеха да се видят служители от различни фирми в града като: Топмикс, туристическа агенция Дорис, Водоснабдяване и канализация – Сливен и др. Наред с фирмите в различни сфери, участие в маратона взеха учениците със своя треньор от „Спортен клуб по Акробатика – Стефан Данчев“ – гр. Сливен.
Участниците в 21км и 42км трасе след като преминаха през крепост Туида по високо било трябваше да достигат до "Коларска поляна", да се спуснат по Петкова пътека достигайки паркинга на "Долна лифтена станция", след което им предстоеше изкачване по туристическата пътека за скалния феномен "Халката. От там трасето продължаваше по известната "Хайдушка пътека" и по нея се маратонците трябваше да стигнат до Хотел „Карандила“. По моста на бента да прекосяват „Езерото на Карандила“, и да се спуснат към местността "Моллова гора". След това да се изкачват до връх "Песченик", минавайки покрай "Хайдушката пещера", след което да се спуснат до "Фурната на Карандила". Финала за маратонците на дистанция 21км. беше при „Фурната на Карандила“.
След преминаване покрай „Фурната на Карандила“ участниците при трасе 42км продължиха покрай хижа "Карандила“, "Гълъбарника", Горна лифтена станция до връх "Малка чаталка", оттам до връх "Голяма чаталка", "Белите кайнаци", "Мала планина", "Мочурите", връх "Българка“, връх "Кутелка", оттам се спуснаха до крепост "Маринено градище", "Гаговец", по "Алея на здравето" отново до града, преминавайки покрай паметникът на Панайот Хитов, "Розова градина", главната улица на град Сливен и финиширане на "Стария бряст".
Общата надморска височина, която трябваше да преодолеят маратонците на беше 2500м.
Организатор на събитието е фондация „Старият бряст“

 

blankiLoveBulgaria logotuida4blank