ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

"СЛИВЕНСКИ СЪБОР ПОД ЗВЕЗДИТЕ"

Сливенският драматичен театър "Стефан Киров" и екипът на Късноантичната и средновековна крепост "Туида", съвместно с Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен, проведоха „СЛИВЕНСКИ СЪБОР ПОД ЗВЕЗДИТЕ”.

На хълма Хисарлъка, на 4 юли, се събраха над 700 души, които имаха възможността да наблюдават демонстрации на старинни военни изкуства и занаяти, както и да опитат от възрожденските рецепти, приготвени от учениците на ПГХТО "Акад. Н. Неделчев". Сред най-неустоимите бяха катмите, бялото сладко и качамакът. Благодарение на Националния музей на текстилната индустрия, гостите на крепостта имаха възможността да се запознаят с начинът на работа с вертикален и хоризонтален стан, както и сами да опитат да изтачът няколко реда... Екипът на Туида посрещаше всички посетители, на специално постлани рогозки, където бе представен бита на хората през епохата на Възраждането.

Дори и дъждът не попречи на сливналии да се забавляват и да се насладят на уникалната театрална постановка "Дядо Вазов гледа" под режисурата на Борислав Чакринов. Представлението е изградено по текстове на Иван Вазов от безсмъртните му произведения "Чичовци", "Под игото" и "Хъшове". Тази година България се покланя пред 165-годишнината от рождението на големия писател, която се навършва днес, на 09.07.2015 г. Постановката оживя пред нас благодарение на над 50 изпълнители - актьори, възстановчици, танцьори, певци и статисти.

Празникът завърши с обещаното голямо българско хоро!

    

 

 

blankiLoveBulgaria logotuida4blank