ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

НЕЩО ИНТЕРЕСНО, НЕЩО ПРИКЛЮЧЕНСКО

ПРЕПОРЪЧАНО за нашите последователи от нашите приятели в Исторически парк‼️
НЕЩО ИНТЕРЕСНО, НЕЩО ПРИКЛЮЧЕНСКО, НЕЩО КОЕТО ЩЕ ПРЕДИЗВИКА СИЛИТЕ ТИ

Нощна историческа игра

На 17-ти август в 21 часа, пред Портата на Средновековната крепост на Исторически парк, стани участник в първата по рода си нощна историческа игра.

Тази игра ще те превърне в главен герой на едни отминали времена! Всичко започва точно в 21 часа на 17-ти август.

Първо трябва да проникнеш в Исторически парк, минавайки през нощната стража.

Трудностите и битките, през които са минали древните хора ще бъдат и твои. Отдавна изгубения свят ще оживее пред теб с красота, познание, величественост, НО той крие и мистерии, загадки и изпитания. 
Всеки, който иска да стане участник в нощна историческа игра, може да направи заявка за участие на имейл desislava@historicalex.com или на тел.: +359 887 25 43 17.

21-23.06.2019 г. – Откриване на Исторически парк край с. Неофит Рилски

На 22 юни 2019 година до град Варна отвори врати първата част от най-големият исторически парк в света. Посетителите имаха възможност да се докоснат до най-старата цивилизация в света, да посетят тракийския дворец, да разгледат орфически мистики в три храма-гробници, ранносредновековно селище и български аул.
Исторически парк предлага на български и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация, оставили следи по нашите земи. От епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство.
Освен реплики на Панагюрското златно съкровище и Боровското сребърно съкровище бяха експонирани и много картини, както и българска литература и много сувенири.
В лагера си, екипът на крепост „Туида“ представи бит и традиции на българите от ранното средновековие, средновековни игри и демонстрация на стрелба с лък.
Организатор на събитието: Трежър България

12345678

 

21-22.06.2019 г. – Четвърти национален средновековен събор "Магическата Мадара" – 2019, НИАР Мадара

На територията на НИАР „Мадара” се проведе събора на несекващия български дух, на магическия Еньовден, под свещените скали, до сърцето на Мадарския конник – „Магическата Мадара“!
Освен представянето на средновековния начин на живот, бит, традиции, облекло, кухня, занаяти, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за средновековието по нашите земи, посетителите имаха възможността да наблюдават и участват в сакрални за Еньовден обичаи и ритуали за лятното слънцестоене с мистичен барабанен ритъм и конски тропот.
Организатори на събитието са: Регионален исторически музей – Шумен и обектът от структурата му Национален историко-археологически резерват „Мадара”, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” – гр. Варна.

2134511

15–16.06.2019 г. – Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен”, се проведе за първи път тази година като една от сцените на Европейската столица на културата 2019.
В дните 15-16.06.2019 г., в парка Лаута си дадоха среща, реконструктори, представящи различните епохи от историята на Пловдив като разположиха лагери за уникалния фестивал Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство. Участниците от страната и чужбина бяха разделени на лагери според периода, който представят и запознаваха публиката с особеностите и интересните факти на периода. Като бонус за публиката и специално за най-малките посетители, организаторите бяха подготвили игра, в която всеки трябваше да събере печати от лагерите. Накрая на фестивалния ден беше организирана томбола с награди.
Екипът на Крепост Туида представиха Сливен и дейностите си като част от лагера на Първо българско царство. Участниците играха средновековни игри, научиха за оръжията на древните българи и наблюдаваха демонстрация на занаята плъстене.
Организатори на фестивала са СНЦ „Заедно за личностно развитие“ - Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” – Варна, Сдружение “Дукс Антика” - Свищов.
Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019”.

 

123678

Дни на предците Плиска - 31.05 – 02.06.2019 г.

От 31 май до 2 юни 2019 година се проведе VIII поредно издание на „ДНИ НА ПРЕДЦИТЕ - ПЛИСКА 2019”, събор - фестивал на средновековния бит и култура.
Във фестивала взеха участие клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти, от страната и чужбина, с цел показването на бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от ранното и късно средновековие. Акценти на събитието бяха воински умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването й при пресъздаването на различни исторически периоди, както и използването на конете в днешни дни - традициите, останали живи в спорта и пресъздадени от наследниците на нашите предци. Бяха проведени и различни конни демонстрации, бойни демонстрации, състезания по стрелба с лък, средновековни занаяти, бит и култура, средновековна храна и напитки.
В лагера си, екипът на крепост „Туида“ представи бит и традиции на българите от ранното средновековие, плъстене и бойни умения с лък.
Организатори: „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” град Варна, Регионален исторически музей Шумен, Националния историко – археологически резерват „Плиска”, Община Каспичан.

123456

 

 

blankiLoveBulgaria logotuida4blank