ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

Европейски дни на наследството

За втора поредна година Крепост Туида се включва в инициативата Европейски дни на наследството (ЕДН).
По този повод днес на 30.09.2017г. крепост Туида ще бъде с вход свободен за посетители.
Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, а Национален координатор за България е Министерството на културата. Първоначално нашата страна се включва в честването им през 1999 г, като темата тогава е била „Народната архитектура“.
ЕДН ще бъдат отбелязани с над 280 събития на територията на 77 общини във всички области в България. Над 100 музея, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на септември. Част от проявите вече започнаха с настъпването на месеца, когато по традиция 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, едновременно насочват усилията си към популяризирането на културното наследство.
Общоевропейската тема, под която ще преминат Дните на наследството тази година е „Наследство и природа - пейзаж от възможности“. Целта й е да се насочи общественото внимание към значението на културното и природното наследство, както върху приноса им за качествен живот, така и за социално-икономически просперитет. В същото време темата поставя въпроса за взаимната зависимост между тях в процеса на опазването, осигуряването на достъп и популяризирането им.

edn17

iLoveBulgaria logo