ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

Дни на предците Плиска - 31.05 – 02.06.2019 г.

От 31 май до 2 юни 2019 година се проведе VIII поредно издание на „ДНИ НА ПРЕДЦИТЕ - ПЛИСКА 2019”, събор - фестивал на средновековния бит и култура.
Във фестивала взеха участие клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти, от страната и чужбина, с цел показването на бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от ранното и късно средновековие. Акценти на събитието бяха воински умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването й при пресъздаването на различни исторически периоди, както и използването на конете в днешни дни - традициите, останали живи в спорта и пресъздадени от наследниците на нашите предци. Бяха проведени и различни конни демонстрации, бойни демонстрации, състезания по стрелба с лък, средновековни занаяти, бит и култура, средновековна храна и напитки.
В лагера си, екипът на крепост „Туида“ представи бит и традиции на българите от ранното средновековие, плъстене и бойни умения с лък.
Организатори: „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” град Варна, Регионален исторически музей Шумен, Националния историко – археологически резерват „Плиска”, Община Каспичан.

123456

 

 

blankiLoveBulgaria logotuida4blank