ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

15–16.06.2019 г. – Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен”, се проведе за първи път тази година като една от сцените на Европейската столица на културата 2019.
В дните 15-16.06.2019 г., в парка Лаута си дадоха среща, реконструктори, представящи различните епохи от историята на Пловдив като разположиха лагери за уникалния фестивал Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство. Участниците от страната и чужбина бяха разделени на лагери според периода, който представят и запознаваха публиката с особеностите и интересните факти на периода. Като бонус за публиката и специално за най-малките посетители, организаторите бяха подготвили игра, в която всеки трябваше да събере печати от лагерите. Накрая на фестивалния ден беше организирана томбола с награди.
Екипът на Крепост Туида представиха Сливен и дейностите си като част от лагера на Първо българско царство. Участниците играха средновековни игри, научиха за оръжията на древните българи и наблюдаваха демонстрация на занаята плъстене.
Организатори на фестивала са СНЦ „Заедно за личностно развитие“ - Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” – Варна, Сдружение “Дукс Антика” - Свищов.
Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019”.

 

123678

blankiLoveBulgaria logotuida4blank