ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

Европейски дни на наследството

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Европейските дни на наследството - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света!
По повод Европейските дни на наследството от 21.09 до 25.09.2018г. крепост Туида ще бъде с вход свободен за посетители. За първи път България се включва в инициативата през 1999г, като темата тогава е била „Народната архитектура“. Тази година Дните ще преминат под мотото „Изкуството да споделяш”
2018-та е година посветена на културното наследство, целяща да насърчи повече хора да се доближат до своето културно наследство и да се чувстват по-съпричастни към него. Честването на ЕДН ще бъде и кулминация в събитията, посветени на Европейската година на културното наследство. Мотото, под което ще премине е: „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето“.
Културното наследство оформя нашето самосъзнание и ежедневие. То ни заобикаля в градове и села, природни красоти и археологически обекти. То не е само в литературата, изкуството и предметите, но и в занаятите, които научаваме от нашите предци, приказките, които разказваме на нашите деца, храната, на която се наслаждаваме в компания, и филмите, които гледаме и в които разпознаваме себе си.
Крепост Туида ще се включи в част от Националната програма по повод честванията на Европейската година на културното наследство, като ще се осигури вход свободен за обекта и някои от събитията ще бъдат посветени на инициативата. Ежегодният Средновековен събор „Помни славата”, официално получи одобрение от Министерството на културата да мине под знака на Годината.

edn17

Програма за м. Септември 2018 г.

20170422 111211 horz

 

                                             ПРОГРАМА на мероприятията през м. септември 2018 г. в Крепост Туида

1. Дата 06.09.2018 г. – Национален празник  "Съединението на България": ВХОД СВОБОДЕН

2. Дата 21 – 25.09.2018 г. – Европейски дни на наследството: ВХОД СВОБОДЕН
3. Дата 22.09.2018 г. – Национален празник "Независимостта на България": ВХОД СВОБОДЕН
4. Дата 27.09.2018 г. – Международен ден на туризма: ВХОД СВОБОДЕН
5. Дата 28.09.2018 г. – Нощ на учените: ВХОД СВОБОДЕН, мероприятия по програма:

    15:00 ч. - Демонстрации на възстановки на оръжия, облекла и елементи от бита през Ранното Средновековие;

    15:00 - 17:30 ч. - Предоставяне на костюми и въоръжение на желаещите да усетят духа на миналото;

    19:00 ч. - в Национален музей на текстилната индустрия - Сливен, представяне на презентация "Текстилът през средновековието" и конкурс-ревю с гост-лектор Калина Атанасова.

    

 

iLoveBulgaria logo