ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

В Денят на детето с игрите на баба и дядо!

На 01 юни - Международния ден на детето, Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков",  децата от ДФА "Българче" и екипът на Крепост Туида ще представят на желаещите игри от времето на баба и дядо и преди това.
Заповядайте в Крепост Туида да поиграем, заедно с нашите приятели от XXIII Международен детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници".

ВХОД СВОБОДЕН в интервалът от 14:00 до 16:00 часа.

16.06.deca

Операта "Аида" на "Туида"!

55575737 2161943860565215 5779307950547927040 o

На 14 юли от 21.00 часа Kъсноантичната и средновековна крепост „Туида“ в град Сливен ще се превърне за първи път в оперна сцена, на която ще се разиграе вълнуващата история на операта „Аида“ от Джузепе Верди. Грандиозната продукция на Старозагорската опера се подготвя специално за събитието. Режисьор на мегаспектакъла на операта „Аида“ е Огнян Драганов, монументалната сценография е дело на Тодор Демеров, а художник на част от пищните костюми – италианският майстор-сценограф и костюмограф Салваторе Русо. Впечатляващите балетни платна ще се осъществят с участието на балетната трупа на Старозагорската опера, хореографията е на Ромина Славова. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Звезден солистичен състав ще изпълни главните роли - в ролята на Радамес ще се представи световно известният български тенор Камен Чанев – почетен гражданин на град Сливен. На родна сцена ще се изяви в ролята на Амнерис очарователното мецосопрано – гордост за своя роден град Сливен, Даниела Дякова. Брилянтното сопрано Таня Иванова ще гостува в ролята на Аида, великолепният баритон със завидна международна кариера Кирил Манолов – ще бъде в ролята на Амонасро, а в ролите на Рамфис и Царя на Египет зрителите ще се насладят на блестящите баси Ивайло Джуров и Александър Марулев. Участват още оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“.
Билети за операта Аида онлайн на касите на Eventim. Също така на касата в Зала Сливен и в информационния център на Крепост Туида.

 

ПЕТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР ПОМНИ СЛАВАТА

   На 12-13 октомври (събота и неделя) 2019 г. , на територията на Крепост Туида ще се проведе Пети средновековен събор „Помни славата". Форматът е едно от основните мероприятия от дейността на обектът чрез които се популяризира дестинацията и през годините набира все по-голяма популярност. Средновековният събор „Помни славата" получи номинация за 2016 г. в класацията на списание „Read and Travel” за събития в сектор Културен туризъм. Съборът Помни славата" се организира по повод празникът на град Сливен - Димитровден, от Община Сливен и Крепост Туида.
  През двата дни посетителите ще имат възможността да наблюдават бойни демонстрации от гърба на коня, демонстрации с различни оръжия от земя, сблъсъци на тежко въоръжени бойци и средновековни битки. В лагерите на участниците, може да се наблюдават демонстрации на древни занаяти - изработване на оръжия, защитно въоръжение, предмети от бита, украси и бижута; кухня, старинни ритуали, пазар на роби и интересни игри.
  Участие ще вземат клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от цялата страната.
През тези дни „Туида" ще се превърне в машина на времето и заедно ще се потопим през епохите на Античността и Средновековието.

poklon

blankiLoveBulgaria logotuida4blank