ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

Сливен

Регионален исторически музей

В Регионалния исторически музей могат да бъдат видяни шедьоври на тракийската торефтика, луксозни керамични съдове, гробни sliven 11дарове, украса за конска амуниция, амфори и др. С най-висока художествена стойност са двата сребърни ритона. Тук е изложена и втората намерена в Тракия Златна маска /2007 г. от експедицията н д-р Китов/, две златни фиали за пиене на вино и златен пръстен-печат. Интерес представляват непознатият за Тракия ритон с глава на кон и тяло на петел и сребърен шлем, който е единствен у нас от този метал.
Официален сайт на Регионален исторически музей Сливен:
https://museum.sliven.net/

 

Музей на текстилната индустрия

Музеят на текстилната индустрия (№ 54 в 100-те национални обекта) в Сливен се намира в sliven 05сградата на бившия затвор и е част от стоте национални обекта в България. Това е първата постоянна научнотехническа експозиция в България. Музеят е специализиран и е от индустриален тип, чиято основна задача е да разкрие особености на текстилното производство в страната. Вълнено – текстилното производство на Сливен е широко известно в пределите на Турската империя още през XVIII и началото на XIX век. Придобил познания за текстилната промишленост в Русия, сливналията Добри Желязков изгражда през 1834 г. специализирана работилница за производство на вълнени тъкани с манифактурно разпределение на труда. Той е българинът, построил първата българска фабрика в град Сливен. http://textile-museum.com/


Къща-музей на Хаджи Димитър

Къщата-музей на Хаджи Димитър (№ 54 в 100-те национални обекта) – една от най-известните исторически забележителности в региона, включена в стоте sliven 10национални обекта. Построена е от дядото на именития войвода в края на XVIII в. и се намира в сливенския квартал „Клуцохор”. Постройката е малка, едноетажна, несиметрична, с дървен чардак, с характерните архитектурни белези на ранното Българско възраждане. Тук на 10 май 1840 г. е роден Димитър Николов Асенов, познат най-вече като Хаджи Димитър – един от най-известните български борци за освобождение от османското владичество през XIX в.


Местността Карандила

е най-известната в Сините камъни, разположена сред високи скалисти върхове, на около 1050 м н.в. На 10 км от града може да се кара делта- или парапланер, има хотел и лифт, а по Хайдушката пътека се стига пеша от Сливен от местността. Тук се намират Туристическият комплекс, съоръжения за спорт, карандилското изкуствено езеро. На връх Кулата са построени телевизионният ретланслатор и пистата за делтапланеризъм. Тук е и небезизвестната Карандилска поляна - тази, на която ежегодно се провежда събор на каракачаните от България и съседните балкански страни.


Халката

е скално образувание, един от символите на Сливен. Скалата привлича със специфичната си
sliven 50форма на дъгообразен венец. Съществуват много предания за магическата й сила, влияеща върху любовта – който премине през отвора на Халката, остава завинаги влюбен. Други поверия разказват, че тя помага на мореплавателите в борбата с морската стихия.

 

 

 

 

  

blankiLoveBulgaria logotuida4blank