ТУИДА

Късноантична и средновековна крепост

Горката Франция - отлага се!

Спектакълът “Горката Франция", в крепост Туида, град Сливен се отлага поради технически причини за 10.07 от 21:00 часа.
Екипът на "Горката Франция” поднася своите извинения на публиката за причиненото неудобство. Закупените билети важат без презаверка. Ако нямате възможност да присъствате на новата дата може да си получите обратно парите като се свържате с касата, от която са закупени билетите или пишете на Евентим до 22.06.2022 г.
Благодарим за разбирането!

Участие на Екипа на Крепост Туида

 

IMG 20220522 113843

Екипът на Крепост Туида бе поканен и взе участие в Третия Събор на средновековното културно наследство в чест на великия цар Симеон I, който е утвърдил българската народност и сложил отпечатък върху световната история. Фестивалът "Преславни дни - Велики Преслав 2022" се проведе на 21 и 22 май 2022 г.  Организатори на събитието бяха "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол", Археологически музей „Велики Преслав”, Община Велики Преслав.

Сдружения за исторически възстановки и клубове по конни бойни изкуства, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти показаха бита и традициите на българите от 8-10 век и поселенията преди тях.
Акценти на събитието бяха старите забравени занаяти, ритуали, облекло, въоръжение и снаряжение, воински умения и бойни практики от периода на средновековието.
И през двата дни на събора гостите  имаха възможност да наблюдават демонстрации на участниците - старинни ритуали , бойни умения от древността, конни бойни изкуства, музика, танци и занаяти - коване на метални предмети от бита и въоръжението, керамика, накити и бижута, монетосечене, дървообработка. Желаещите да се потопят в средновековната атмосфера можеха сами да си отсекат монета, да стрелят с лък, да изпробват въоръжение и снаряжение на войскарите и да се снимат с тях, да разгледат бита и традициите на богатото ни културно наследство.

IMG 20220521 122911IMG 20220521 173407IMG 20220522 103948IMG 20220521 112631

Информация: Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол

Нови входни такси и услуги

От 1 май 2022г. влизат в сила нови цени за входните такси и услуги предлагани в Крепост Туида.

ВХОДНИ ТАКСИ И УСЛУГИ:
Възрастни – 3,00 лв.
Ученици, студенти, пенсионери – 1,50 лв.
Деца до 7 години и хора с увреждания – безплатно
Групови посещения /над 10 души/ - 2,00 лв.
Групови посещения /над 10 души -ученици, студенти, пенсионери/ - 1,00 лв.
Семейна карта за еднократно посещение /за до пет членно семейство/ - 6,00 лв.

БЕСЕДИ:
Беседа на български език – 15,00 лв.
Беседа на чужд език – 15,00 лв.
Аниматорска беседа на български и чужд език - 15,00 лв.
Аудиогид – 4,00 лв./човек и депозит 10,00 лв.

УСЛУГИ:
Разполагане на временни изложби – 80,00 лв./ден
Сценични изяви- за събитие /без ограничение във времето, за събития, в които общината не е партньор/ - 150,00 лв
Музейна анимация /демонстрация на военно дело, бит и занаяти/ - 15,00 лв.
Ползване на реквизит за снимки /за бр./ - 1,00 лв.
Използване на озвучителна техника - 60,00 лв.
Използване на мултимедия / на ден/ - 10,00 лв.
СТРЕЛБА С ЛЪК                                  ПОЛЗВАНЕ НА СРЕДНОВЕКОВЕН КОСТЮМ
за 10 минути - 5,00 лв.                          за 1/2 час - 5,00 лв.
за 20 минути - 8,00 лв.                          за 8 часа - 20,00 лв.
за 60 минути - 15,00 лв.

ПАКЕТНИ ЦЕНИ ЗА ГРУПА
Ученици, пенсионери, студенти /на човек, която включва: входна такса, беседи, демонстрации, стрелба с лък/ - 5,00лв.
Възрастни /на човек, която включва: входна такса, беседи, демонстрации, стрелба с лък/ - 8,00лв.
Интерактивен пакет " Един ден в Средновековния град" 15,00лв. на човек

Творческа работилница "Вариант 1" - 4 лв на човек

Творческа работилница "Вариант 2" - 6 лв на човек

Творческа работилница "Вариант 3" - 8 лв на човек

» Различните варианти на работилници са според използваните материали

4 ПЪРВИ МЕСТА ЗА СЛИВЕН В МЕЖДУНАРОДНИТЕ ЕКО-НАГРАДИ НА TIES

Късноантична и Средновековна крепост Туида и ВИП-Сливен ООД (VIP- Sliven Ltd) се класираха на 4 първи места и едно 5 място в престижен международен конкурс.
През изминалата седмица приключи гласуването в Международните награди за еко и устойчив туризъм, организирани от The International Ecotourism Society (TIES) www.tiesawards.com След разглеждане на подадените кандидатури, получените резултати и валидността на информацията бяха обявени и крайните класирания в отделните категории. Сред 1000 кандидати и над 100 дестинации Сливен получи четири първи места и едно пето място. Претендентите на града под Сините камъни бяха Крепост Туида и туроператор ВИП-Сливен ООД с бранда си за входящ туризъм www.VisitBulgariaOn.com. Категориите, в които спечелиха сливенските номинации са „Best Ecological Land Service Provider“, „Best Eco-Museum“, „Best Sustainable Tour Itinerary/Program“, както и класирането на първо място за Жури на ВИП-Сливен ООД със собственика и управителя на туроператора Христо Янев. Наред с всички първи места туроператорската фирма ВИП-Сливен ООД се класира и в топ 5 в най-оспорваната категория на конкурса „Best Eco-Friendly Company“.
Награждаването на победителите ще се състои на 28.07.2021г. в град Токат – Турция на Официална гала церемония. На събитието ще присъстват представители на медии, туристически блогъри, туроператори и над 3000 професионалиста в областта на туризма от цял свят. По време на церемонията класиралите се в ТОП 3 ще получат възможността да представят дестинациите си и ще бъдат наградени в платинени, златни и сребърни категории.
Международната асоциация за екотуризъм (TIES) е организация с нестопанска цел, действаща активно от 1990 г. и е най-голямата подобна организация в света. Г-н Христо Янев от туроператор ВИП-Сливен ООД е Мениджър за дестинация България на организацията. В продължение на 30 години TIES работи, за да допринесе за устойчива практика и да повиши глобалната осведоменост, така необходима за екотуризма.
TIES се фокусира върху отбелязването на глобални екологични дестинации и подкрепата на хората и организациите, които са отговорни и устойчиви в своите практики по отношение на нашата планета. Утвърдените принципи на TIES за опазване и опазване на всички природни ресурси са широко признати и използвани в нациите по целия свят.
Община Сливен, Крепост Туида и ВИП-Сливен изказват благодарност към всички подкрепили ги в конкурса!

3 март - Освобождението на България

treti mart poster 1024x620 1

Уважаеми посетители, по случай Националният празник на България - 3 март, Крепост Туида ще работи с вход свободен за деня! Очакваме ви!

Работно време: 09:00 - 18:00 часа.

blankiLoveBulgaria logotuida4blank